Noget af det vigtigste ved at starte en virksomhed op er at beslutte sig for hvilken virksomhedsform, der er bedst for ens virksomhed. Det er forskelligt ud fra hvilken situation, den individuelle står i og kræver professionel vurdering af en revisor, hvis man vil være helt sikker.

Vi har udarbejdet en oversigt med gode råd for at oplyse de væsentligste fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedsformer. Du får professionel hjælp til selskabsstiftelse. Det er vigtigt med den rigtige hjælp til etablering af selskab.

Herunder kan du se de mest kendte virksomhedsformer og de gode råd under hvert punkt.

Her finder du en hurtig oversigt over de forskellige virksomhedsformer til sammenligning.

EnkeltmandsvirksomhedInteressentskabIværksætterselskabAnpartsselskabAktieselskab
Antal ejere1.Min. 2.Min. 1.Min. 1.Min. 1.
EjerbeslutningerTræffes af ejeren alene.Træffes af ejerne. Væsentlige beslutninger kræver enighed.Træffes af generalforsamlingen med over halvdelen af stemmerne eller 2/3 flertal.Træffes af generalforsamlingen med over halvdelen af stemmerne eller 2/3 flertal.Træffes af generalforsamlingen med over halvdelen af stemmerne eller 2/3 flertal.
LedelseIngen lovkrav.Ingen lovkrav.Direktion og eventuelt bestyrelse eller tilsynsråd.Direktion og eventuelt bestyrelse eller tilsynsråd.Direktion og bestyrelse eller tilsynsråd.
HæftelsePersonlig og ubegrænset.Personlig, ubegrænset og solidarisk.Begrænset til den indskudte selskabskapital.Begrænset til den indskudte selskabskapital.Begrænset til den indskudte selskabskapital.
StartkapitalIngen lovkrav.Ingen lovkrav.Min. 1. kr. Henlæggelse til bunden reserve, indtil selskabskapital og reserve er på mindst kr. 50.000.Min. 25 % af selskabskapital, dog altid min. kr. 50.000. (fra 1. januar 2014)Min. kr. 500.000, med indbetaling af min. 25 % af selskabskapitalen. Dvs. 125.000 kr. som start.
BogføringJa.Ja.Ja.Ja.Ja.
ÅrsrapportNej.Nej, hvis ejerne er fysiske personer.Ja, og offentliggøres til Erhvervsstyrelsen.Ja, og offentliggøres til Erhvervsstyrelsen.Ja, og offentliggøres til Erhvervsstyrelsen.
SKATPersonskattereglerne, virksomheds- eller kapitalafkastordningen.Personskattereglerne, virksomheds- eller kapitalafkastordningen.SelskabsskattereglerneSelskabsskattereglerneSelskabsskattereglerne
Love og reglerGenerelle lov og regler fx bogføringslov, virksomhedsskattelov.Generelle lov og regler fx bogføringslov, virksomhedsskattelov.Selskabsloven + generelle love og regler fx bogføringslov.Selskabsloven + generelle love og regler fx bogføringslov.Selskabsloven + generelle love og regler fx bogføringslov.