De seneste årtier er der sket en rigtig fornuftig udvikling i Danmark. Psykologhjælp er blevet mere normaliseret blandt befolkningen og steder såsom arbejdspladser er blevet bedre til at tilbyde voksne behandling med psykolog. Behandling hos psykolog er dog ikke kun noget for de voksne. Børns liv er også fyldt med mange udfordringer – både store som små.
Børn skal navigere i alt fra at skolestart og sociale relationer til håndtering af store følelser i situationer såsom skilsmisser eller når et familiemedlem går bort. I en række situationer kan børn få stor gavn af hjælp fra en psykolog – og i nogle tilfælde kan psykologhjælp være direkte nødvendigt. Her kan en børnepsykolog spille en afgørende rolle ved at støtte og vejlede barnet gennem perioder med store følelser. I denne artikel dykker vi derfor ned i nogle af de situationer, hvor et barn kan have behov for hjælp fra en børnepsykolog. Du kan også lære om de former for terapi, som en børnepsykolog oftest benytter.

I hvilke situationer kan dit barn have brug for en børnepsykolog?

Barndommen er en fantastisk tid med leg og fantasi. De fleste børn får dog også oplevelser i livets tidlige stadier, hvor nye følelser kommer på banen og skal håndteres for første gang. Disse oplevelser kan være store skift som skilsmisser eller dødsfald, men der kan også være mange store følelser på spil i barnets normale dagligdag. Mange forældre vælger også at opsøge en børnepsykolog proaktivt. De fleste børn kan nemlig får meget ud af terapi med en psykolog, der kan give barnet værktøjer til at håndtere følelser og oplevelser.

Der er altså et hav af situationer, hvor det kan være gavnligt at inddrage en børnepsykolog. Børnepsykologer er nemlig specialiserede i at få børn til at sætte ord på sine følelser og lære at håndtere dem bedre. Her er nogle af de mest almindelige situationer, hvor et barn kan få gavn af en psykolog.

Skoleproblemer

Skolen kan være et svært rum at navigere i for nogle børn. Hvis dit barn har svært ved at koncentrere sig, lære eller interagere med klassekammerater, kan en børnepsykolog hjælpe med at identificere og adressere de underliggende årsager. Dette kan omfatte læringsvanskeligheder, opmærksomhedsproblemer eller sociale udfordringer.

Adfærdsproblemer

Børn, der udviser aggressiv, tilbagetrukken eller anden problematisk adfærd, kan have brug for hjælp til at forstå og håndtere deres følelser. En børnepsykolog kan arbejde med barnet for at udvikle sunde måder at udtrykke og regulere deres følelser på.

De store skift

Store skift i hverdagen såsom skilsmisser, flytninger, eller tab af en nær person kan være svært for børn at håndtere. En børnepsykolog kan tilbyde støtte og strategier til at hjælpe barnet gennem disse overgangsperioder. Samtidig kan en psykolog hjælpe barnet til at få bedre værktøjer til at håndtere store skift i fremtiden.

Angst og depression

Tilstande som angst, depression og ADHD påvirker ikke kun voksne. Hos børn og unge kan typiske tegn på angst og depression inkludere vedvarende tristhed, tilbagetrækning fra sociale aktiviteter, eller overvældende bekymringer. Professionel hjælp kan være afgørende for at give barnet de nødvendige værktøjer til at håndtere disse følelser.

Typiske terapiformer hos børnepsykologer

Hvis du beslutter, at dit barn skal have hjælp fra en børnepsykolog, kan selve behandlingen udformes på mange forskellige måder. I det følgende kan du derfor blive meget klogere på de forskellige terapiformer, som børnepsykologer anvender for at hjælpe børn med at bearbejde følelser og overvinde udfordringer.

Legeterapi

Legeterapi er en populær form for terapi – især for yngre børn. Gennem leg kan børn udtrykke deres følelser og oplevelser, som de måske har svært ved at sætte ord på. Terapeuten observerer og interagerer med barnet under legen for at forstå deres følelsesmæssige tilstand og hjælpe dem med at bearbejde oplevelser og følelser.

Kognitiv adfærdsterapi (KAT):

Denne terapiform kan være effektiv for børn med angst, depression og adfærdsproblemer. Kognitiv adfærdsterapi hjælper børn med at identificere og ændre negative tankemønstre samt adfærd. Gennem samtaler og øvelser lærer børn at håndtere deres følelser på en sund måde.

Familieterapi

Nogle gange kan det være vigtigt at inddrage hele familien i den terapeutiske proces for at skabe en støttende og forstående hjemmebase. Familieterapi involverer alle de relevante familiemedlemmer og fokuserer på at forbedre kommunikationen samt at løse konflikter. Det kan hjælpe med at skabe en bedre forståelse for barnets behov og styrke selve båndet i familien.

Kunstterapi

Nogle børn har svært ved at udtrykke sig verbalt. Her kan kunstterapi være en god metode til at komme ind til barnet og forstå følelserne. Gennem tegning, maling og andre kreative aktiviteter kan børn bearbejde og udtrykke komplekse følelser. Terapeuten kan bruge kunstterapien og selve værkerne til at få indsigt i barnets indre verden og hjælpe dem med at finde løsninger på deres problemer.

Mindfulness og afslapningsteknikker:

Disse teknikker kan hjælpe børn med at håndtere stress og angst. Ved at fokusere på nuet og bruge vejrtrækning og andre afslapningsteknikker, kan børn lære at berolige sig selv og reducere følelser af overvældelse.

Hvordan finder du den rette psykolog til dit barn?

Det er vigtigt at finde en børnepsykolog, som passer godt til dit barns specifikke behov. Derfor er det altid en fordel at undersøge, om en potentiel psykolog har stor erfaring med at arbejde med børn – og om de har erfaringer med barnets udfordringer. Det er også vigtigt, at børnepsykologen har en personlighed, der klikker med barnet. Derfor er det altid en god ide, at familien mødes med psykologen for at tage temperaturen på kemien mellem barn og børnepsykolog. Med den rette støtte fra en psykolog kan dit barn udvikle sunde mestringsstrategier, opbygge selvtillid og finde glæde i hverdagen igen.